Rostilj je nezamisliv bez crnog luka, bilo da je iseckan na tanke kriške ili sitne kockice. Može se poslužiti samostalno u vidu salate uz roštilj, međutim, često ga odlažemo u posudu a još češće u šerpu (sa poklopcem) u koju dodajemo pečeno roštiljsko meso, dobro zatvorimo i još bolje protresemo.

Pored luka, idealni za ovu priliku su i sveži paradajz, krastavac, paprike a posebno ljuta papričica (feferona). Možete ih samo posoliti, biće dovoljno. Iseckano povrće možete preliti sa malo ulja i sirćeta, dodati seckanu glavicu luka, sve dobro promešati i posuti usitnjenim punomasnim sirom („šopska salata“).

Kukuruz u komadu savršen je za pripremu na roštilju. Ne propustite njegovu divnu aromu dopunjenu roštiljskim dimom. Stavite ga direktno na rešetku i pecite na jakoj vatri dok ljuspice ne poprime karakterističnu boju. Biće potrebno 15 – ak minuta, a kao rezultat dobićete blago dimljeni i slatki ukus. Možete ga premazati rastopljenim maslacem ili maslinovim uljem i velikodušno začiniti solju i biberom, uz dodatak sveže seckanog

Ostavite odgovor