Železnički muzej u Požegi, na samo kilometar od centra grada, pored same Železničke stanice. Muzej železnice je formiran 12.aprila 1990. godine. Na uređenoj površini od 1,5 hektara nalazi se više od 500 eksponata uzanog koloseka, koji predstavljaju deo istorijskog i tehničkog razvoja srpskih, ali i jugoslovenskih republika…

Spomen kompleks Milošu Obrenoviću u selu Gornja Dobrinja se nalazi u podnožju planine Maljen na 20 km severno od Požege. Sastoji se od crkve Svetih Apostola Petra i Pavla, čardaka, zvonika i spomenika knezu Milošu. Crkvu Svetih Apostola Petra i Pavla je 1822. godine na mestu stare crkve brvnare podigao Miloš Obrenović, kao svoju zadužbinu. Nalazi se u centru sela. Posvećena je apostolima Sv. Petru i Pavlu.

Roška banja na 12km od Požege, nedaleko od magistralnog puta Požega-Užice, poznatu po pozitivnom delovanju na bolesti zglobova, živaca, očiju i hroničnog reumatizma. Reka Rzav koja protiče kroz selo ubraja se u najčistije u Evropi i jedno je od većih staništa potočne pastrmke.

Planinski centri

Nešto malo više od 40 kilometara severno, nalazi se planinski centar Divčibare, a zapadno Zlatibor. Obe planine su veoma posećene i turista ima tokom cele godine.

Zlatibor je od davnina privlačio ljude kao mesto pogodno za odmor i oporavak u prirodi. Naziv Zlatibor menjao je više puta, Kulaševac do 1893. godine, Kraljeva Voda (jednina) od 1893. do 1946. godine, Partizanske Vode (množina) od 1946. do 1991. godine, Zlatibor od 1991. godine.

Zlatibor

Počeci organizovanog turizma na Divčibarama vezuju se 1926. godinu kada je Zdravstveno društvo Divčibare, koje je osnovalo 28 uglednih građana Valjeva, izgradilo naselje od 20 kućica-brvnara za odmor. Društvo Divčibare je narednih godina izgradilo i prvi hotel, prodavnicu i druge prateće objekte, put od Kaone do Divčibara i pripremilo urbanistički plan. Već 1932. godine tadašnje Ministarstvo trgovine i industrije proglasilo je Divčibare za klimatsko turističko mesto. Ministarstvo građevina je 1933. ograničilo uži letovališni region Divčibara i odredilo uslove za izgradnju objekata, na osnovu regulacionog plana koji je projektovao Milorad V. Babić iz Valjeva, dipl. inž. građevine, berlinski đak.

Na odmor su počele dolaziti i porodice iz Beograda i drugih gradova, a do drugog svetskog rata Divčibare su bile najuglednije planinsko turističko mesto u Srbiji.

Divčibare

Prelepi predeli, mesta i ljudi, Zapadna Srbija je prepuna blagodeti zdravog vazduha, ukusne hrane i mesta za odmor. Oko nas su bajkoviti predeli, potoci, proplanci…čitajte članke o ovoj oblasti na sajtu zapadnasrbija.com .