U nedelju po Vozdviženju Časnog i Životvornog Krsta / 18. po Pedesetnici, 4. oktobra 2015. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop žički g. Justin osvetio je novopodignuti hram Sabora srpskih prosvetitelja i jeraraha na Miljakovini nadomak Požege.

Gradnja ovoga hrama, po projektu arhitekte Branka Igljatovića, započeta je 2006. godine. Trudom i ljubljvlju g. Obrada Gavrilovića, poreklom sa Miljakovine i njegove porodice, gradnja je uspešno privedena kraju.

Veliku pomoć u izgradnji pružila je i Opština Požega, meštani sela Miljakovina i brojni prijatelji iz Srbije i rasejanja.

Nakon izvršenog čina osvećenja hrama i polaganja svetih moštiju u Sveti Presto hrama, Episkop je odslužio svetu Liturgiju.

U svojoj pastirskoj besedi episkop se zahvalio dobrotvorima i svim priložnicima ovog svetog hrama.

Na kraju liturgijskog sabranja vladika Justin je činom protonamesnika odlikovao nadležnog paroha Milovana Vujovića, a gramatom dobrotvora gospodina Obrada Gavrilovića, g. Ognjana Gavrilovića, g. Dušana Mihaljevića (Don Luis Mičel) iz Pensilvanije, g. Radivoja Jakovljevića iz Šapca, g. Vladimira Nikolića iz Užica, arhitektu g. Branka Ignjatovića i Opštinu Požega.

Nakon Liturgije usledila je trpeza ljubavi za sve prisutne vernike u toku koje se g. Obrad Gavrilović zahvalio svima na podršci i pomoći u izgradnji hrama, a nadležni paroh o. Milovan Vujović na dodeljenom mu odlikovanju i ukazanaom poverenju. Episkop Justin se još jednom obratio okupljenika i zahvalio na pokazanoj ljubavi i uloženom trudu.

Saša Varagić, veroučitelj
5. oktobra 2015.

Sabor Srpskih Svetitelja

Ovoga dana spominju se: Sveti Sava, prvi srpski Arhiepiskop, nazvan Ravnoapostolnim; Arsenije, naslednik Svetog Save, veliki jerarh i čudotvorac; Sava II, sin prvovenčanog kralja Stefana, živeo u Jerusalimu poduže vreme, naziva se „sličan Mojsiju u krotosti“ (Srbljak); Nikodim, podvizavao se u Svetoj Gori i bio iguman hilandarski, potom Arhiepiskop „sve srpske i pomorske zemlje“; Joanikije, najpre Arhiepiskop a od 1346 godine Patrijarh, preminuo 1349 godine; Jefrem, podvižnik, izabran preko svoje volje za Patrijarha u vreme kneza Lazara 1376. godine i krunisao Lazara, potom se otkazao prestola patrijaršijskog i povukao se u samoću; Spiridon, naslednik Jefremov, skončao 1388 godine; Makarije, obnovio mnoge stare zadužbine, štampao crkvene knjige u Skadru, Veneciji, Beogradu i na drugim mestima, podigao čuvenu trapezariju pri Pećkom manastiru i mnogo uradio na unapređenju Crkve uz pripomoć svoga brata, velikog vezira Mustafe (Mehmeda) Sokolovića, upokojio se 1574 godine; Gavrilo, po rodu plemić od Rajića, učestvovao na Moskovskom saboru pri patrijarhu Nikonu, zbog čega bude od Turaka isjazavan za veleizdaju i obešen 1656 godine. Uz ove još se pominju Evstatije, Jakov, Danilo, Sava III, Grigorije (Episkop raški), Kirilo (Patrijarh), Jovan, Maksim i Nikon. Mnogi od njih podvizavali su se u Svetoj Gori, no svi behu „rabi blazi i vjerni, dobri že djelatelije vinograda Gospodnja“