Komplet lepinja je lokalni specijalitet Užičkog kraja. Pravi se tako što se u već pečenu lepinju razbije jaje i pomeša sa kajmakom. Za komplet lepinju se koristi isključivo stari kajmak. Komplet lepinja je lokalni specijalitet užičkog kraja, ustvari može se slobodno reći specijalitet zapadne Srbije. Poznata je još kao komplet lepinja ili lepinja sa sve.

Originalno, potrebna je peć na drva, lepinja, pretop, jaje i kajmak. Način pripreme je sledeći. Lepinja se zaseče po horizontali sa blagim udubljenjem prema sredini, tako da bude otprilike kao posuda a gornji deo kao poklopac. Donji deo se premaže kajmakom. Jaje se umuti i prelije preko kajmaka. Zatim se sve stavi u zagrejanu pećnicu i peče oko 10 minuta (zavisno od toga da li volite „življu“ ili „rešiju“ lepinju). Nakon pečenja, lepinja se izvadi iz pećnice i prelije zagrejanim pretopom. Kao što sami možete da pretpostavite, ovaj specijalitet ima veliku kalorijsku vrednost.

Sada još malo o sastojcima.. Lepinja, pogača ili somun je osnova i po mogućstvu uzima se ona koja nije tako mekana i nema testo kao običan hleb, već su „mehurići“ dosta veći. Bitno je da se sa pripremom počne dok je lepinja još sveža. Pretop je glavni sastojak, a poznat je još kao „moca“, „moča“ ili „soft“. Dobija se tako što se uhvati mast posle pečenja jagnjeta i praseta pa se onda pomeša i ostavi da se ohladi. Vremenom, pretop kako se hladi, u posudi gde stoji, gore se odvaja mast, a dole želatin koji je tamno mrke boje, veoma slan i sadrži odgovarajući procenat vode. Za dobijanje originalnog pretopa potrebno je da se peče celo jagnje ili prase u odgovarajućoj peći, takozvanoj „furuni“. Kajmak je bitno da bude stari, po mogućstvu Zlatiborski ili Užički kajmak. Jer je važno da se kajmak tokom pečenja otopi.

Ostavite odgovor