Džem od šljiva je jedan od najomiljenijih džemova širom sveta, posebno u regijama gde šljive obiluju tokom letnjih meseci. Ovaj članak će istražiti kako pripremiti džem od šljiva, njegovu istoriju i različite načine na koje ga možete uživati.

Priča o Džemu od Šljiva:

Priča o džemu od šljiva seže unazad vekovima. Šljive su voće koje je široko dostupno tokom leta, a konzerviranje u vidu džema je tradicionalan način da se očuva njihova slatka aroma i bogatstvo ukusa za zimu.

Priprema Džema od Šljiva:

Za pripremu džema od šljiva, potrebni su vam sledeći sastojci:

 • Šljive
 • Šećer
 • Limunska kiselina (opciono)
 1. Priprema Šljiva: Šljive operite, odstranite im košpice i naseckajte ih na manje komade. Veličina komada zavisi od vaših ličnih preferencija; neki vole džem sa većim komadima, dok drugi preferiraju sitnije komade.
 2. Kuvanje Šljiva: Stavite naseckane šljive u šerpu i kuvajte ih na srednjoj temperaturi. Dodajte šećer prema ukusu, obično se koristi oko 1 kilogram šećera na 1 kilogram šljiva. Limunsku kiselinu možete dodati za malo dodatne svežine i konzervacije.
 3. Kuvanje do Gustine: Kuvajte šljive dok ne postignu željenu gustinu. To obično traje oko sat vremena ili više, a važno je povremeno mešati kako biste izbegli da džem zagori ili zalepi se za dno šerpe.
 4. Testiranje Konzistencije: Da biste proverili konzistenciju džema, možete napraviti „test kapljice“. Kapnite malo džema na hladan tanjir. Ako se džem brzo stegne i ne razliva se, spreman je.
 5. Pakovanje u Tegle: Vrući džem prelijte u sterilisane tegle i dobro ih zatvorite. Okrenite tegle naglavačke da se stvori vakuum i da se produži rok trajanja.

Raznovrsna Upotreba Džema od Šljiva:

Džem od šljiva je izuzetno svestran proizvod. Osim što ga možete koristiti kao klasičan namaz za hleb i peciva, evo nekoliko drugih načina kako da uživate u njemu:

 1. Kao Filling za Kolače: Džem od šljiva često se koristi kao nadev za kolače, pite, i palačinke.
 2. U Jogurtu ili Pahuljicama: Dodajte malo džema od šljiva u jogurt ili na pahuljice za slatku notu.
 3. Kao Marinadu za Meso: Džem od šljiva može biti fantastična marinada za pečenje mesa, posebno svinjskog ili pilećeg.
 4. U Sosovima: Dodajte ga u razne sosove, kao što su barbekjus i umaci za meso.
 5. Kao Dodatak Sirevima: Servirajte ga uz razne vrste sireva za ukusno predjelo.

Džem od šljiva je ne samo ukusan, već i nutritivan, jer šljive sadrže vitamine i vlakna. Osim toga, priprema džema može biti i porodična aktivnost koja okuplja ljude i prenosi tradiciju konzerviranja hrane sa generacije na generaciju.

Ostavite odgovor